Doorgaan naar hoofdcontent

ZWANGERSCHAPSDIABETES

Als je zwanger bent geworden, wordt er normaal gesproken meer insuline aangemaakt door de alvleesklier, om zo meer energie vrij te maken voor jou en je baby. Soms gebeurt dit niet. In dit geval heb je last van zwangerschaps diabetes. 

Hoe werkt dit:

Alle cellen in het lichaam hebben constant energie nodig om hun rol te kunnen vervullen. De stof ATP (Adenosinetrifosfaat) is een energie drager in de cellen van je lichaam. Met voedsel vullen we deze energie aan. ATP moet eerst door het lichaam worden aangemaakt. Hiervoor is glucose nodig. Glucose is een simpele vorm van koolhydraat - een molecuul die in de bloedsomloop terecht komt via de consumptie van koolhydraten/suikers. Dit is je bloedsuikerspiegel. 

Door het hormoon Insuline kan glucose omgezet worden in energie (ATP). 

Tijdens de zwangerschap produceert de placenta een hormoon die extra glucose vrijlaat in de bloedsomloop om zo extra energie te verzorgen. Als de alvleesklier hier niet genoeg insuline voor kan produceren, blijft de bloedsuikerspiegel te hoog. Er ontstaat dan Hyperglycemie. Dit is een teveel aan bloedsuiker in de bloedsomloop die schade aan de bloedvaten kan aanrichten. Deze schade heeft een effect op de nieren, ogen, zenuwen en hart en dus ook op de ontwikkeling van je baby.  


Alhoewel zwangerschaps diabetes na de zwangerschap vrijwel gelijk verdwijnt doordat de placenta niet meer aanwezig is en dus geen extra glucose meer vrijlaat, zorgt het tijdens de zwangerschap voor tekorten aan energie en een verhoogde kans dat jij en je baby diabetes type 2 ontwikkelen. Het is dus van groot belang dat je zorgt dat deze symptomen niet verergeren maar vermindert worden.


insuline gevoeligheid is hoe goed of slecht je cellen reageren op insuline. Als deze gevoeligheid verminderd is, kan je lichaam minder energie produceren en blijft de suikerspiegel hoog omdat er veel meer insuline nodig is om energie te transporteren naar de cellen. Dit zorgt dus ook dat je minder vet kunt verbranden en er tekorten zijn aan energie terwijl je wel koolhydraten eet. Om de insuline gevoeligheid te verbeteren kun je een aantal dingen doen waaronder, goed slapen, stress levels verminderen, en sporten. 


Ben je zwanger en je hebt last van dit probleem, 
  • vermijdt dan overmatige maar niet te weinig consumptie van koolhydraten. 
  • Eet de koolhydraten goed uit elkaar gespreid over de dag
  • Probeer koolhydraten te scheiden met eiwitten en vetten 
  • blijf sporten om zo je insuline gevoeligheid te stimuleren
  • neem goed je rust en ga op tijd naar bed

Als de aanpassing niet helpt dan zou het kunnen dat je insuline moet gaan spuiten, dit willen we natuurlijk voorkomen.

wil je de aanpassingen maken maar weet je niet waar je moet beginnen, kom dan met vragen over training en voeding. Bij Personal Lifestyle Gym bieden we de mogelijkheid  aan gebruik te maken van de voeding app, die je kunnen helpen op weg te komen. De automatische dag planner generatie, een boodschappenlijst en een totaal overzicht op je macro consumptie maken het makkelijker deze aanpassingen te maken. 


Zorg dat je goed in balans bent en dan zul je merken dat klachten afnemen 

Reacties

Populaire posts van deze blog

TRAINING M.B.T. BEKKENBODEMVERZAKKING

De bekkenbodem is een complex netwerk van spieren die organen in het bekken op hun plek houden. Tijdens het tweede en derde trimester van de zwangerschap kunnen deze spieren verzwakt raken en kan er verzakking ontstaan. Ook op latere leeftijd kan bij mannen en vrouwen ook verzakking ontstaan. Dit hoeft dus niet altijd door zwangerschap veroorzaakt te worden.  In mijn Zwangerschapstraining geef ik oefeningen om het risico van dit probleem zo veel mogelijk te verkleinen en een eventuele verzakking te voorkomen. Trainen met een verzakking na de zwangerschap moet aangepast worden om te zorgen dat symptomen verlichten in combinatie van het versterken van de bekkenbodem. Hier zijn een aantal dingen op een rijtje met ogen op training en verzakking.  Verzakking is waar één of meerdere organen in het bekken van hun plek naar beneden zakken door druk, beklemming of beschadiging die meestal tijdens de zwangerschap ontstaat. Verzakking kan in verschillende vormen en graden voor komen. De graad van

GEWICHTS TOENAMEN TIJDENS DE ZWANGERSCHAP

De toename in gewicht is een belangrijk onderwerp voor zwangere vrouwen. De meeste vrouwen zullen minder energie besteden aan hun voeding. Nu zij toch aan zullen komen en genoeg binnen moeten krijgen, ondanks mogelijke misselijkheid, zal de prioriteit hier niet snel voorop staan. Andere vrouwen vinden dit wel belangrijk maar er is nog steeds veel verwarring over.  De energielevels veranderen doordat het lichaam druk bezig is met alle ontwikkelingen. De hormonen hebben een effect op het hongergevoel en er kan een verlangen ontstaan naar producten die normaal niet zo snel gegeten worden.  Richtlijnen als het gaat om gewichtstoename tijdens de zwangerschap.  Als een vrouw een laag vetpercentage of onder gewicht is dan zal ze een maximum van 11/15 kg aankomen tijdens de zwangerschap. Niet meer of minder.  Als een vrouw overgewicht heeft dan is 6/11 kg toename in gewicht genoeg. Meer dan dit is niet nodig of zelfs ongezond voor zowel moeder als baby.  Als een vrouw kleiner is dan 1.50 mtr i

TRAINEN TIJDENS DE ZWANGERSCHAP

Trainen tijdens de zwangerschap is bijna altijd goed. Ten opzichte van 20 jaar geleden is het onderzoek van training tijdens de zwangerschap flink gevorderd. Het is uitgewezen dat training altijd benificieel is als je zwanger wil worden, bent of bent geweest. Het zorgt voor een goed balans in je lichaam, die soepel en sterk is, waardoor de kans op ongezondheid of moeilijkheden voor jou en je baby verminderd worden. De meest gestelde vraag aan mij is; "wat mag ik wel of niet doen als ik zwanger ben?" Het antwoord is meestal, bijna alles op èèn of twee dingen na, afhankelijk van je persoonlijke situatie en gezondheid. Deze dingen bestaan voornamelijk uit bewegingen die de baby kunnen belasten, houdingen en bewegingen die de bloed circulatie in het lichaam verminderen en de belasting of overtraining van bepaalde sporten. Wat je niet weet is dat je tijdens de zwangerschap nog veel meer kunt doen dan dat je ooit hebt gedaan. Er zijn zo veel dingen die veranderen in je lichaam, waa