Doorgaan naar hoofdcontent

DIASTASETRAINING

Op zijn minst 60% van vrouwen, ervaart diastase als resultaat van de zwangerschap. Er bestaat dus een kans dat je helemaal geen diastase hebt. Voor de moeders die dit wel detecteren, kan het lichaam zichzelf goed herstellen in de eerste maanden na de bevalling. In meer als de helft van moeders die dit hebben, hersteld de diastase niet goed genoeg en blijft er een wijking. 

Hoeveel vrouwen afweten van diastase, verschilt behoorlijk. 
Vaak krijg ik vragen over hoe je weet of je diastase hebt en wat je ertegen kunt doen. 

Ik kan deze vraag niet zomaar beantwoorden voor dat ik weet met wat voor soort diastase we te maken hebben. Er is geen simpele oefening die ik je kan geven zonder dat je goed begrijpt hoe deze uitgevoerd moet worden. 

Ten eerste kun je doormiddel van een zelf check, check door een zwangerschapstrainer of bekkenfysiotherapeut erachter komen of er daadwerkelijk diastase is. 

Dit wordt gedaan doormiddel van liggend, knieën gebogen, de spieren aan te spannen en te voelen of je bij de linea alba (het weefsel die de rechte buikspieren bij elkaar houd), onder de navel of boven de navel meer als twee vinger kwijt kunt. Daarnaast kun je checken hoe diep je dit weefsel naar beneden kunt duwen. Hoe dieper, hoe slapper. 


                                     




Mijn protocol voor het verbeteren of herstellen van diastase.



Stap 1: juiste houding beoefenen: 
Dit is belangrijk om te voorkomen dat er instabiliteit in de spiergroepen zit. Als er te veel spanning staat op bepaalde spieren, kan het zijn dat er verzwakte spieren op een andere plek zitten waardoor oefeningen niet goed worden uitgevoerd. Dit moet eerst gedetecteerd worden. Door middel van de juiste houding beoefen zal balans in het lichaam gecreëerd worden. 

Stap 2: middenrifademhaling toepassen: 
Door deze ademhaling toe te passen, zorg je voor de juiste spanning en controle over de rechten en schuine buikspieren. 

Stap 3: aanspannen, ontspannen en activeren van de core, rechte en schuine buikspieren:
Door de activatie van de buikspieren in combinatie met de juiste houding ben je klaar om oefeningen uit te gaan voeren.

Stap 4: wat is de plek van jouw diastase: 
Door de check uit te voeren kom je te weten waar je diastase zit. Als dit niet lukt of je weet het niet zeker, laat dan je trainer of fysiotherapeut dit beoordelen.  

Stap 5: geselecteerde oefeningen die bij deze plek passen:
Nu dat je weet waar de diastase zit kun je oefening gaan doen om dit te verbeteren of verhelpen. Als je de houding, de ademhaling en activatie onder de knie hebt, pas je dit toe aan verschillende oefeningen. Rustig aan beginnen en langzaam zwaardere oefeningen toepassen. 

Oefeningen die de rechte buikspieren naar buiten duwen, moet je vermijden of met uiterste controle beheersen. Er zijn ook oefening die juist de buikspieren naar binnen duwen. 

 

De stappen die ik hierboven benoem, zijn belangrijk om te voorkomen dat je de diastase verergerd. Zonder de juiste aanspanning van spieren, is de kans groot dat de bijpassende oefeningen niet goed worden uitgevoerd en geen verbetering zal geven.

In sommige gevallen is de diastase te groot en is er een operatie nodig om dit te verhelpen. Raadpleeg altijd een arts, fysiotherapeut of gespecialiseerde trainer. 

Voor vragen, kun je ze hier beneden stellen, je kunt me vinden op instagram: https://www.instagram.com/zwangerschapstraining/ of contact met me opnemen via email: sharon@peronallifestylegym.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

TRAINING M.B.T. BEKKENBODEMVERZAKKING

De bekkenbodem is een complex netwerk van spieren die organen in het bekken op hun plek houden. Tijdens het tweede en derde trimester van de zwangerschap kunnen deze spieren verzwakt raken en kan er verzakking ontstaan. Ook op latere leeftijd kan bij mannen en vrouwen ook verzakking ontstaan. Dit hoeft dus niet altijd door zwangerschap veroorzaakt te worden.  In mijn Zwangerschapstraining geef ik oefeningen om het risico van dit probleem zo veel mogelijk te verkleinen en een eventuele verzakking te voorkomen. Trainen met een verzakking na de zwangerschap moet aangepast worden om te zorgen dat symptomen verlichten in combinatie van het versterken van de bekkenbodem. Hier zijn een aantal dingen op een rijtje met ogen op training en verzakking.  Verzakking is waar één of meerdere organen in het bekken van hun plek naar beneden zakken door druk, beklemming of beschadiging die meestal tijdens de zwangerschap ontstaat. Verzakking kan in verschillende vormen en graden voor komen. De ...

BEKKENBODEM

De bekkenbodem is een onderdeel van het lichaam die in veel gevallen genegeerd wordt. Dit komt omdat we er of verlegen over zijn of helemaal niets van af weten. Vooral bij mannen is dit onderdeel algeheel onbekend terrein. Dit terwijl we de bekkenbodem heel hard nodig hebben om goed door het leven te kunnen gaan. Als de bekkenbodem niet sterk is, kan o.a incontinentie en verzakking ontstaan, bij vrouwen maar ook bij mannen waardoor we flink gehinderd worden in dagelijkse activiteiten en zelfverzekerdheid. Dit is geen fijne ervaring. Je lichaam functioneert niet optimaal en bied niet de kwaliteiten die het zou kunnen hebben. "Ik kan niet springen want dan moet ik plassen!" Klinkt dit bekend? Als het gaat om een oplossing voor dit veel voorkomende probleem, dient de bekkenbodem flink aangepakt te worden door middel van specifieke trainings methode. Belangrijk is om te vertellen dat een groot aantal vrouwen dit een moeilijke oefening vind. Dit omdat het een lichaam's deel is...

ZWANGERSCHAPSTRAINING E-BOOK

"Alles wat je moet weten tijdens en na de zwangerschap." Vorige week kwam mijn e-book over zwangerschapstraining beschikbaar op de website van Personal Lifestyle Gym.  Dit boek heb ik geschreven om vrouwen wat makkelijker op weg te helpen tijdens en na de zwangerschap. Omdat er veel informatie op je afkomt, heb ik alles wat je moet weten samengevat in dit boek. In de afgelopen zes jaar heb ik als personal trainer die specialiseert in zwangerschapstraining met veel vrouwen gewerkt tijdens en na de zwangerschap. Tijdens deze samenwerking en trainingen met deze geweldige cliënten, heb ik veel geleerd over hoe de veranderingen plaats nemen en welke obstakels er op je pad kunnen komen. Dit e-book is bedoeld voor zwangere vrouwen die geen onderliggende klachten ervaren. Mocht dat wel het geval zijn, dan kan het zijn dat er gespecialiseerde hulp nodig is en kan het boek alleen een aanvulling geven op die gespecialiseerde training. Indien je klachten ervaart en hiervoor hulp no...